Pomminvarma Granola

 

Rouskuvan myslin, eli granolan, tekeminen itse on varmaan yksi maailman helpoimmista keittiökikoista. Kun teet itse, tiedät myös täsmälleen, mitä syöt. Lisäksi helpon reseptin huitaisee valmiiksi tuossa tuokiossa ja samalla säästää rahaa, kun voi jättää kalliiden brändien granolat kaupan hyllylle. Yleensä. Joskus niitä on kiva ostaa piristämään keittiötä, mutta melkein kympin maksavat, vähän terveellisempää sisältöä kantavat, paketit ovat itselleni enemmän satunnaista törsäilyä, kuin jokapäiväistä arkea. 

Niin yksinkertaista, kun mainostinkin granolan tekemisen olevan, olen silti muutamallekin ystävälleni puhelimessa selostanut ohjeita pilalle menneen pellillisen jälkeen. Jostain kumman syystä useimmissa näkemissäni ohjeissa neuvotaan paahtamaan uunipellillä kaikki ainekset yhtä pitkään. Jos granolaan haluaa laittaa esimerkiksi pähkinöitä ja siemeniä, ne melkein aina palavat, ennen kuin muut ainekset saavat kaivatun, ihanan kullankeltaisen värin. En tiedä johtuisiko esimerkiksi siitä, että Suomesta ostetut pähkinät ovat olleet matkalla ja pusseissa tai astioissa ties missä ja ties kuinka pitkään ennen kaupasta kotiin päätymistä, ja varmasti härskiintyvät myös melko nopeasti. Btw, itse säilytän kaikki pähkinät ja siemenet lasipurkeissa jääkaapissa! Säilyvät paljon pidempään hyvinä.

Tässä ohje pomminvarmaan granolaan:

Ainekset:

  • 2,5dl kaurahiutaleita
  • 2,5dl quinoahiutaleita
  • pähkinöitä ja siemeniä (esim. saksanpähkinää ja brazil-pähkinää palasteltuna, auringonkukan-, hampun- ja kurpitsansiemeniä)
  • kuivattuja marjoja (esim. goji, mulperi ja/tai karpaloita)
  • paahdettuja kookoslastuja 
  • puffattua quinoaa (esim. Adukin Quinoa Pops)
  • 2-3 rkl vaahterasiirappia
  • 1tl kanelia
  • 1rkl kylmäpuristettua kookosöljyä

Ohjeet:

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sekoita pienessä astiassa sulanut kookosöljy ja vaahterasiirappi. Sekoita isossa kulhossa hiutaleet, sekä kaneli. Lisää kulhoon öljy-siirappi-seos ja sekoittele hieman, itse tykkään jättää isompiakin möykkyjä sekaan. Levittele uunipellille ja paista 10-15 minuuttia, tai kunnes saavat hieman väriä. Itse sekoittelen reunoilta keskemmälle ainakin kerran paiston aikana. Ota sopivasti paahtuneet hiutaleet uunista, anna jäähtyä ja lisää pähkinät, siemenet ja marjat vasta valmiiseen granolaan. Säilytä ilmatiiviissä lasipurkissa.

Aineksia voi tietysti oman maun, kaappien sisällön sekä vuodenajan mukaisesti muokata melkein miten vain. Itse taidan laittaa seuraavaan erään iHerbista tilaamaani pumpkin spicea! 

p.s. Postauksen granolan olen tehnyt minä, kuvan otti Enna Palonen.